Bengal

 

 

 

 

Bengalkatten stammer fra den asiatiske minileoparden (ALC) og ligner den av utseende. Det ville utrykket og den blanke, glitrende leopardpelsen.

Bengalen skal være nysgjerrig, leken, sosial, kosete og trygg. Dette gjør den til den perfekte familiekatten!

Men det er viktig at oppdretter har gjort en god jobb med dem som små og at mammakatt er sosial og trygg.

Om dere bestemmer dere for å kjøpe en kattunge, dra hjem på besøk til oppdretter og hils på mamma evt også pappa om mulig. Se hvordan de reagerer på dere og se også hvordan de bor. De skal ikke bo ute i en låve eller lignende, men de skal bo inne hos familien så de venner seg til et liv i hos en normal familie. Jeg ønsker at mine kattunger kommer ut av buret i sitt nye hjem med halen til værs og begynner med å utforske.

 

På 60-tallet i USA forsøkte Jean Mill (Sugden) å parre sin ALC med en tamkatt. Hun ønsket en tamkatt med utseende til en villkatt. Kanskje behovet for å ha ville dyr i fangeskap ville bli mindre. I Norge har man ikke lov til å tidligere generasjon enn en F5, DVs femte generasjon etter en ALC. På 80-tallet tok hun opp igjen avlsarbeidet og denne gangen var målsetningen klar: en tamkatt med ALC kattenes gener. Millwood var oppdrettsnavnet og hun samarbeidet med Dr. Centerwall som jobbet på et universitet i California som studerte bla leukemi. Egyptisk Mau, Abyssiner, Burmeser og Siameser er også brukt i avlen. Hun beholdt de kattene med best temperament videre i avlen.

Bengal har hatt et dårlig rykte når det kommer til temperament, men de er ikke lenger de ville kattene som henger i gardinene. Men de krever en litt streng og konsekvent oppdragelse. De blir ikke hyggelige om de får bestemme alt selv.

Bengalen ble godkjent i TICA i 1991 med spottet mønster og i 1994 også med marblemønster, samt snøvarianter.

 

Fargene

 

BEN n 24/22

Den vanligste fargen er brun, BEN n, som kommer i spottet eller marble mønster. BEN står for Bengal, n står for brun/svart (står også på snøvariantene for å gjøre det komplisert), 24 står for spotter og 22 tår for marble.

 

IC NO*Nuria`s WOW JW er en BEN n 24

 

 

NO*Nuria`s Victory er en BEN n 22, en brun marble

 

 

BEN n 24 33/22 33

Dette er det vi pleier å kalle snøbengal. Disse har siamesermaske og er helt hvite når de er født.  Grunnfargen er elfenbenshvit til kremfarget . De har også blå øyne.

Mønsteret mørkner etter hvert som de blir eldre. Seal Lynx point heter denne fargen.

 

NO*Nuria`s Sid Vicious er en BEN n 24 33

 

 

SC Arcatia Polar Dream er en BEN n 22 33

 

 

BEN n 24 32/22 32

 

En  mindre kjent snøvarianten er den vi kaller for seal mink farget. Denne er tonkaneser masket og har EMS koden BEN n 24 32/22 32. De er litt mørkere i grunnfargen, mer beige, og mønsteret blir mer brun/sjokoladefarget. Disse har Aqua fargede øyne.

 

NO*Nuria`s Zelda The Warrior

 

Supernova Outlander er en BEN n 24 32

Han har et charcoal gen,  noe som gjør han mørkere enn vanlig og gir et litt sotet inntrykk. Om man har begge charcoal genene, gir dette en svart maske og kappe. Charcoal kommer i alle fargevariantene.

 

 

 

 

NO*Nuria`s Fairytale er en BEN n 22 32 

 

 

Den siste snøvarianten er Sepia. Den er enda litt mørkere enn minken. Denne fargen har jeg aldri hatt i mitt oppdrett.

 

Bengal kommer også i blå og sølv, men de er ikke godkjent i Fife som jeg er medlem av. Vi har dog en blå avlshunn i vårt oppdrett. Hun kan avles på, men ikke stilles ut. Du kan også få helt svart Bengal, såkalt melanistisk.

 

Artiztocatz Daphne Schippers er en blå marble bengal, BEN x a 22